District Responsibility for Attainment of Postsecondary Goals

An FAQ prepared by the National Secondary Transition Technical Assistance Center (NSTTAC) addresses the concern of LEA liability regarding attainment of measurable postsecondary goals. (See Item 14.) The abbreviated response from their FAQ reads as follows: “…IDEA 2004 does not require that LEAs are held accountable for the attainment of postsecondary goals. The stated measurable postsecondary goals are required components of transition planning. There are numerous mediating factors that positively or negatively affect an adult’s acquisition of goals, for which a school could not be held accountable. The purpose of the legislation and this indicator is that a student’s education program support their goals beyond secondary school.”
 
The U.S. Department of Education (Ed.gov) Web site contains a similar question and answer. The abbreviated question and answer are provided below. (See Q A-4.)

Question A - 4: “…Must we measure goals once a student has graduated or has aged out?” 
 
Answer: “There is no requirement for public agencies to measure postsecondary goals once a child is no longer eligible for FAPE under Part B of the Act. Under 34 CFR §300.101, FAPE must be made available to all children residing in the State in mandatory age ranges. However, the obligation to make FAPE available does not apply to children who have graduated from high school with a regular high school diploma (34 CFR §300.102(a)(3)) or to children who have exceeded the mandatory age range for provision of FAPE under State law (34 CFR §300.102(a)(2)). When a child's eligibility for FAPE pursuant to Part B terminates under these circumstances, in accordance with 34 CFR §300.305(e)(3), the local educational agency (LEA) must provide a "summary of the child's academic achievement and functional performance, which shall include recommendations on how to assist the child in meeting the child's postsecondary goals." However, this provision does not require the LEA to provide services to the child to meet these goals.” 
 
